2014. január 17., péntek

On the bus - Buszon

Gyermekkoromban volt egy mulatságos vígjáték, igazi szigetországi komédia: a Buszon. A sorozatban Stan Butler angol buszsofőr életét követhettük nyomon az emeletes járművén, megismerhettük családját, munkahelyét és természetesen az agyament munkatársait is. A film humorosan mutatta be egy átlagos brit buszsofőr mindennapjait. 

Talán az idősebbek értik, hogy miért ez a komédia jutott eszembe Esztergom fő problémájáról, a helyijárat kontra helyijárat ügyről. Állítólag mindenki vádaskodva hazudik és igazat mond, de a tényleges lényegről senki nem beszél: Esztergomban a helyijárat azért állt le, mert nem fizették Meggyes Tamásék! Szándékosan! 

Talán mostanában a semmiért-nem-hibás Bejó is tudja, hogy saját közlekedési vállalatot akart a gigaálmodó, meg is volt alakítva erre a célra a házi kft. Így tehát felhalmozták az adósságot: a Vértes Volánhoz a Fidesz frakció miatt nem jutott el a befolyt pénz. 

Vagyis: a Fidesz hathatós közreműködésének köszönhetően állt le a városi tömegközlekedés. Nem csoda, hogy valamit tennének, hisz jön a választás. Megmagyarázni nem tudja az önkormányzati többség, hogy hol voltak az elmúlt években, de erre a kérdésre a nemrég még Meggyessel és a Fidesszel szemben álló Bejó ma már nem is keresi a választ. 

Az észszerű helyijárat közlekedésért lobbizó Tétényi ellenség, de haver az a Zoltai Dániel, aki mindent megtett azért, hogy nem olcsó, fizetős közlekedés legyen Esztergomban - a Magvető szobor környékén is. A Steindl frakció a testületi ülésen még a Tesco busz létét, érdekét is kóstolgatta, hiszen az ingyenesség erős konkurencia. 

Mert ne feledjük: miközben kampányolnak eszeveszetten a helyijárattal, ez valahol kőkemény üzlet is, a városi közvilágítással egyetemben. Mert nem arról szól ez a történet, hogy fizetni nem akar a független polgármester, egyszerűen csak nem annyit, amennyi már tényleg irreális.

Kovács Géza 
2014. január 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése