2015. február 1., vasárnap

Esztergomi Sakkiskolások Bábolnán bizonyítottak



Múlt hétfőn Sportfórumra voltunk hivatalosak a Városházára. Volt, ami nem tetszett, a bizottság összetétele főleg, de nyilvánosan nem szóltam. Az ember hallgat, kivár, a sportága érdekében. Véletlenül sem akarom, hogy szakmai észrevételeimet, javaslataimat, politikai támadásnak venné bárki is. Viszont úgy érzem: a politika és a beépült lobbi jelen van erőteljesen a bizottságokban, ez alól a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság sem kivétel. Összetétele:
Elnök: Erős Gábor.
Tagok: Meszes Balázs, Tordainé Vida Katalin, Sasvári Viktor, Nyíri Attila, Vígh László, Sóron Tibor, Szalma Lászlóné, Szerencsés Tamás, dr. Velencei Attila, Varga Krisztina.

Bízunk a szakmai munkában és egyesületünk rehabilitálásában, erre utalást tett Erős Gábor.
Mi, dolgozunk, építkezünk! Véleményemet, javaslataimat azért levélben eljutatom a reform útjára lépő bizottsághoz, igaz ennek fontosságáról a sorok írója már nyilvánosan 2008-ban említést tett! (Lásd. Szeretgom.)
Január 31-én, Bábolnán rendezték Komárom-Esztergom megye egyik legrangosabb utánpótlás és felnőtt sakkversenyét: a XXIII. Bábolnai Sakkfesztivált. Több csoportban kerültek megrendezésre a versenyek, sakkozók a Duna túlsó feléről is szép számmal érkeztek.
Az Esztergomi Sakk Clubot a felsősöknél a nyolcadikos Szabó Márton Mihály, az alsósoknál a harmadikos Pétervári Szabolcs képviselte. 
Mártonnak 42 ellenfele akadt, 7-6 pontja lett (6 győzelem-1 vereség), ezzel a második helyezést érte el. A versenygyőztes Joba Árpád ellen a 6. fordulóban szenvedte el az egyetlen vereségét, de a felvidéki vetélytárs a 2000 Élő pont felé közeledik. Ennek ellenére, ha Marci a középjátékban Fd5-Fg7 helyett Ba8-Bb8-al próbálkozott volna, akkor talán nem az utolsó másodpercek döntöttek volna a bástya végjátékban. 
 Szabó Márton Mihály eredménye kiváló, a legjobb Komárom-Esztergom megyei. Az utolsó fordulóban úgy győzött, hogy a beszűrődő hangzavar nagyon zavarta, sok csoportban befejeződött addigra a verseny és valljuk be a legfegyelmezetlenebbek a kísérők, a gyerekek szülei voltak, akik nem voltak tekintettel a még zajló magas színvonalú felsős sakkversenyre.
(Ez társadalmunk rákfenéje, hogy figyelmeztetés ellenére sem tud viselkedni. Hiába szólnak a versenybírók, személyem is, mintha meg sem hallanák. A gyerekek meg a szüleikről vesznek példát! Tessék megjegyezni: a sakkversenyeken nincs hang!)
                                            
Az alsósok versenyében a Babits Mihály Iskola tanulója: Pétervári Szabolcs, 24 fős csoportban szintén 7-6 ponttal a második lett (6 győzelem, 1 vereség). Szabolcs, ha fegyelmezettebb lenne, még jobb eredményeket érhetne el. Az esztergomi sakkiskolás most odafigyelt megnyitásaira, a taktikai utasításokat egyszer feledte, a győzelmet többször körülményesebben érte el, de alapjában véve nagyszerű teljesítményt nyújtott. A végjátékokban a hiányosságokat, szorgalommal és türelemmel ellensúlyozni lehet.
Személyem a felnőtt, legerősebb csoportban a harmadik lett, de elsősorban tanítványok partijait figyeltem, nem a sajátjaimat. Soha nem szoktam ideges lenni, most izgultam „gyerekeinkért”, ilyen rosszul rég játszottam. Sietettem a partikat, hogy láthassam más csoportok mérkőzéseit.
A díjakat dr. Horváth Klára, Bábolna polgármestere adta át, a versenynek ennek rangot adva.
Az Esztergomi Sakkiskola várja a fiatalokat továbbra is! Márton és Szabolcs útjára lehet lépni, ehhez mi folyamatosan vagyunk! 
                                               
    
Kovács Géza
2015. Február 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése