2015. január 13., kedd

Esztergomban vakok és süketek az emberek


Kovácsi lakótelep, hétfő reggel.
Jónááápot, mondja 9 órakor a maga előtt rozoga babakocsit toló guberáló öreg cigány férfi. A rozsdás nyikorgó taligájában száraz kenyér, sörösdobozok, üvegek. A lezárt szeméttárolóhoz kulccsal rendelkezőt-orromat befogva- kérdőre vonom.
-Mondja jóember, miért ide jár gubizni? Itt nem gazdag emberek laknak és különben is, honnan van kulcsa?
Megtudom, hogy máshová nem járhat. Fel van osztva Esztergom. Neki a területe a Sugár útig terjed. A kulcsot Csábitóól kapta, akinek viszi a kenyeret, nekik vannak disznóik. Kap párszáz Ft-ot, meg pálinkát…
Engem nem zavar ez az öreg roma sem, csak a szegénység szomorít el. Télen-nyáron nyakig a szemétben, szagátjáró borzalom lehet. A Géza Fejedelem iskola előtt szünet lehet, vagy még nem kezdődhetett el a tanítás, sűrű füstfelhő száll. A lépcsőházak bejáratán a tanulóknak címzett „kedves” felíratok illetve kirakott csikktartók az eldobandóknak. A múlt gondoskodik a „jövőről”.
„Mikor lesz végre postánk?” Kérdezik a bölcsőde előtt, de nem tudok válaszolni és nem is akarok. Udvariasságból azért megteszem. Idézem R. E-t a közmeghallgatásról. Egyébként nem engem kell kérdezni. Van Romanek, van választott képviselő, tessék őket kérdőre vonni. Van egypárt rendszer. Van fogadóórájuk is, vagyis a PM-nek nincs, de 1 hónapban 1 órára ránk érnek a minket képviselők. Ennyi jár nekünk. Pár lépést teszek és jól öltözött két roma asszony, keresi a Schweidel utcát. Kezükben fekete zsák, amit a műköröm nehezen bír el. Könnyen megállapítható róluk, hogy esztergomi „közmunkás félék”. „Félék”, mert nem azok. Ez a kinézetű, nem fog dolgozni, alibi minden perce. A drága, térdig érő bőr csizma, a teljes ruházat, inkább a plázázást, a való világot adja vissza, mint a rendszeres, közért végzett szemétszedést.  
A Budai lakótelep elején a világításról faggatnak, mondják, hogy Tétényi alatt még volt, mióta nincs, sötétség van. Észrevettem én is, de mit tegyek? A propaganda másról szól, a fejlámpa állítólag a múlté. Ismétlem magam: van PM, választott képviselő, nekik kell szólni. Vagy Edit néninek itt a Sugár úton, esetleg elvbarátjaiknak, csak azért, lehet így a panasz hamarabb célba ér. A Magvető szobor talpazata üresen kéri vissza a szobrát. 2000 emberrel együtt. Sem a volt és az új képviselő-testületnek nem jutott eszébe a másolat igénylése. (Én már megtettem volna a kormány számlájára, azért is, mert a miniszterelnök kinyújtott kézről beszélt.) Baross Gábor úton a csekkleadónál nagy a sor, lassan halad. Fel kell adnom a rezsit, így beállok a sorba, buszra nem várok, mióta majdnem minden nap vasárnap erre fele. De ez is siker. A semmi. Ugyanis vasárnap nincs közlekedés, de szombat délután sem. Ezt visszaállították, ezt adták nekünk. Szidják az emberek a nagypostát, a helyijárat közlekedést, a vasárnapi Tesco bezárást, a korrupt politikusokat, régieket, újakat, Romaneket, a kormányt. Semmi jót nem látnak, nem hallanak, nem hisznek el már semmit. Semmi jót nem ígér a jövő, a fülek nem hallanak, a szemek nem látnak, a fejek ökölbe szorultak.
Úgy látom itt, magasról tesznek Becket Szent Tamásra, Kiss-Rigóra, Orbánra, nem érdekli az embereket a teherkompkikötő, intermodális, sportcsarnoképítés.A túlélés az egyetlen szempont.
Pedig dübörög a gazdaság.
Vagy még sem, mert Esztergomban vakok és süketek az emberek.
Kovács Géza
2015. január 13. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése