2019. június 17., hétfő

Mondjam még?

Tamkó Sirató Károlynak van egy kedves felelgető mese-verse, amely a következőképpen kezdődik:

Volt egy dongó, meg egy légy
Tovább is van, mondjam még?
-Mondjad!

Miközben sokan szeretnék a számat befogni, kezemet lefogni, emlékeztetni szeretnék ciklusosan Esztergom önkormányzati történésére. 2019. június 16-án,  mikor ezt a blogírásom elkezdtem írni, 30 évvel Nagy Imre újratemetése után ez egy szimbolikus dátum és én még történelmet sem hamisítok. Elsősorban bemutatnám, hogy lett a Fidesz az egyeduralkodó Esztergomban.

1990
Volt egy párt, meg vagy hét
Tovább is van, mondjam még?
-Mondjad!

A KDNP nyert az első szabadnak mondott önkormányzati választáson. Ki más nyert volna Esztergomban? A kereszténydemokraták adták a polgármestert, a többségi testületben a konzervatívok foglaltak többségben helyet. A Soros György által támogatott liberális fideszesek be sem jártak a Városházára.

1994

Volt egy molnár, meg egy pék
Tovább is van, mondjam még?
-Mondjad!

Megint nyert Könözsy, a KDNP és az MDF, FKgP, a keményvonalas templomba járók. A még mindig liberális Fideszben elkezdi bontogatni szárnyát Meggyes Tamás, de még mindig szabadelvűek. Irodájuk is az SZDSZ-el közös, még mindig nem veszik komolyan az önkormányzati munkát. Ők az üzenetrögzítős párt, tagságuk Esztergomban kocsmatársaság, Maláta, Sörgödör.

1998

Volt egy Könözsy meg egy fék
Tovább is van, mondjam még?
-Mondjad!

Harmadszor is nyer az egyre fáradtabb Könözsy. A testületben bekerül Meggyes is, egy-két pedagógus meg kalandor elkezd nemzetieskedni a Fideszben. A testületben az öregedő konzervatívak és a baloldaliak megosztottak, a politikai babérokra törő Kiss-Rigó László az 1998-as választáson is felsül, nem sikerül megszereznie Esztergomot, pedig a Rudnay az irányított csapata.
Könözsy 1998-ban csak azért nyer, mert sok a polgármesterjelölt. Kiss-Rigó ekkor még nincs jóban Meggyes Tamással, de időközben hazatér Egyesült Államokból  Végvári Vazul, 1956-os szabadságharcos, aki viszont beáll Meggyes mögé, ez azért ad löketet a helyi Fidesznek, mert Vazul atya sokat tud Kiss-Rigóról. 

Volt egy asztal meg egy szék,
Tovább is van, mondjam még?
-Mondjad!

Nem tudom mi történhetett a zárt ajtók mögött a Végvári Vazul-Kiss Rigó László találkozó alkalmával, de Kiss Rigó úgy dönt, hogy "önként" beáll a magát hajléktalannak aposztrofáló Meggyes Tamás mögé! Kap Meggyes egy komoly dokumentumot a Bazilika parkolójáról. Ebbe a korrupcióba bele is bukik paktummal Könözsy. Könözsy nem lesz meghurcolva, nem kerül a vádlottak padjára, de szinte átadja Meggyesnek Esztergomot. 1999 novemberétől ügyvezető polgármester Meggyes, majd 2000 március végétől a Fidesz-MDF polgármestere.

2002
Volt egy Meggyes meg egy szék,
Tovább is van, mondjam még?
Mondjad!

Meggyes csapatot épít, amiből eltűnik először a KDNP, ehhez Kiss-Rigó a főszövetséges. A papokat és a katolikus egyházat semmibe vevő Meggyes ekkor még aránylag egészséges. Törtető M. T. a gyenge képességeit tehetséges színészként adja elő, van amikor Deutsch imitátor, de otthonról hozott jelleme hatalmas kockázat.
Sima a szezon 2006-ig, erősödnek a fiúk, miközben Esztergom, párt kifizető hellyé válik. Így elkezd hamar fogyni a pénz, a megalománia még nem dönti be Esztergomot. 

2006
Volt egy kantár meg egy fék,
Tovább is van, mondjam még?
-Mondjad!

Meggyes tarol, nyer ismét a Fidesz!
Eltűnőben a kisgazdák, majd az MDF, lassan a fentről félre irányított MIÉP válik narancssárgává, majd elhal. Az országos jelenség felgyorsul, bedarál mindenkit a Fidesz Esztergomban. Meggyeséké totálisan minden, hatalmunk teljében, de még mindig többet akarnak. Azokat az embereket is megakarják törni, akik gondolkodnak és nem fideszesek, közben gazdaságilag a város egyre rosszabbul áll. Meggyes megbolondul! Nárcisztikus jelleme sok száz feljelentésben köszön vissza, beperli Esztergom polgárait, a Szent István Gimnázium elleni vak dühe, az iskola tanárainak és tanulóinak meghurcoltatása 2009-ben a fordulópont Esztergom történetében.
Egy város lázad fel, mondja: elég volt!

2010
Ha neked ez nem elég,
Öleld meg a kemencét.
Bumm!

Meggyes megölelte kemencét. Nagyobbat bukott, mint Rottenbiller. A Fideszes gazdasági vonal szórólapja arra buzdított, hogy "Meggyes nem, Fidesz igen". Hatalmas hiba volt, hogy Esztergom így szavazott, mi esztergomiak is megöleltük a kemencét. Tétényi Éva független polgármester kapott 10 fideszes önkormányzati képviselőt, köztük a sértődött Meggyest. 2010-2014 között is minden rosszat a Fidesznek köszönhettünk, hiszen Tétényit mindenben leszavazták. Esztergom és lakói ellen tett Meggyes-csicska csapata és ehhez támogatást kaptak a Parlamentből. Tétényi Éva magával rántotta a 10 fideszes önkormányzati képviselőt, akiket nem engedett 2014-ben indítani a Fidesz, hiszen minden körzetet elveszítettek volna. Völnerék elővették a második vonalat Esztergomban. 

2014
Ha neked ez nem elég,
Öleld meg a kemencét.
Bumm!

Romanek Etelka kevés szavazattal legyőzte Tétényi Évát. Etelkát felhasználták, mondhatom, hogy jól átverték! Azért tudott nyerni Romanek, mert sok polgármesterjelöltet állítottak Hernádiék -megvetteket és óriási egoval megáldott beteg embereket-akik megosztották a szavazatokat! Esztergom polgárai másodszor is megöleltük a kemencét, mert nem volt konszenzus a polgármester személyében és a körzetekben, így elaprózódtak az ellenzéki voksok. Mind a 10 körzetet a Fidesz behúzta, önmagunkat szalámiztuk le úgy, hogy nem vettük észre: báboznak fentről velünk. Főszerepet játszottak, hangsúlyozom újra: a megvettek és a helyi hülyék!

2019
Nem kellene harmadszor is megölelni a kemencét! Egy az egyben kell felvenni a választási küzdelmet. Elsősorban a lokálpatrióta civileknek a minden szövetségesét felfaló Fidesszel szemben.  2014-ben nem neveztük meg az árulókat, a helyi hülyéket, akik kollaboráltak. Most nevesítsük, címkézzük majd őket, ezzel segítsük a választópolgárokat.
Ne feledjük, hogy a Fidesz mögött eddig is mindig állt főnök. Most a MOL-os Hernádi. Volt már a Fidesz esztergomi bálanyája Völner Pál és Kiss-Rigó László. Megint az ellenérdekeltség nem esztergomi érdek!
Ne feledjük a 2019-es önkormányzati választás a mi szabadságharcunk, mert jönnek vissza Meggyes Tamás emberei!
... 

Mondjam még?

Kovács Géza
2019. Június 17. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése