2014. december 16., kedd

Válaszok nélküli Esztergom






A sorok írója az elmúlt évtizedekben volt pár közmeghallgatáson. Könözsy László, Meggyes Tamás, Tétényi Éva által összehívottakon. Van összehasonlítási alapom, így azt mondhatom: Romanek Etelka polgármester által összehívott közmeghallgatás erősen felemásra sikeredett. Körülbelül a kérdések 90%-a egyszerűen válaszok nélkül maradt, állítólag írásban kapjuk meg a magunkét. Úgy érzem, az történik Esztergomban kicsiben, ami a demokráciának látszó diktatúrában avagy demokratúrás országunkban. Kérdezhetsz, elmondhatod véleményed, írhatsz, tüntethetsz, sztrájkolhatsz, de semmi nem változik, senki nem képviseli az érdekedet sem a képviselőtestületben, sem az országgyűlésben. Lesheted a postást, hátha mégis jön válasz, és borítékolható érkezik: pár semmitmondó sorral, mismásolással, aztán várhatod a következő közmeghallgatást, esetleg választást, a megmaradó válasz-nélküli problémáddal!

Ez Magyarország, ez Esztergom.

Megtudjuk Romanektől:” 26 napja dolgoznak a testületben, 9 bizottság jött létre 28 külsős taggal, és Romanek Etelka 81 eseményen részt vett". 2016-ban Esztergom ad helyet a testvérvárosi konferenciának (Espoo), Tescoval is egyeztetett kis posta felállításának ügyében. Nyolcan írásban feltették kérdésüket, ezt felolvassa Romanek magyarhangja dr. Sarkantyú aljegyző, de egysoros a reagálás ezekre vagy még az sem, hiszen pl. a városi 9 egyivású nagy létszámú pártbizottságot nehéz szakmai alapon megmagyarázni.

Megtudjuk, hogy Strigonium átvilágítása és átláthatósága azért lesz végre, mert új könyvvizsgáló érkezik.

Fontos kérdések a Szeretgomos Cserép János részéről érkeztek, a városi parkolással és a Szent Miklós Alappal kapcsolatban, de senki nem beszél a Strigonium vagy Meggyes Tamás esetleges felelősségéről, büntethetőségéről a válaszában, így innen kezdve púderezés a lényeg ebben a kínos, jogállamban vizsgálandó témákban.  

Cserép János:

„2015. január 10-től csak újonnan megvásárolt parkolási bérletekkel lehet majd pótdíjazás veszélye nélkül parkolni a belvárosban. A jövő évi matricákat már árulja a Gran Parkoló Kft. Ugyanakkor sem az Önkormányzat, sem a cég honlapján nem található meg a parkolási közszolgáltatási szerződés, ami alapján ez a cég jogosult lehet egyáltalán a parkolási rendszert üzemeltetni a városban.”

„Ismereteim szerint a mai napig érvényben van Esztergom Város Önkormányzatának 52/2004. (XI.25.) rendelete a Szent Miklós Alap az Esztergomi Gyermekekért támogatási alap létrehozásáról,

a jogosultság feltételeiről és a működtetésének rendjéről: http://www.esztergom.hu/rendeletek/52-2004.pdf



Ezen rendelet szerint az Önkormányzatnak egyrészt igen komoly költségvetési kötelezettségei lennének, melyeket évek óta nem tart be, másrészt szerződéskötési kötelezettsége lenne az esztergomi újszülöttekkel, melynek szintén nem tesz eleget évek óta.



Kérdésem arra irányul, hogy a jelenlegi törvénysértő állapotot miként kívánja orvosolni az önkormányzat, az elmúlt években született gyermekekkel szándékában áll-e megkötni a támogatási szerződéseket, illetve kívánja-e feltölteni a Szent Miklós Alapot a rendelet előírásainak megfelelően? Valamint mi a városvezetés stratégiája a már megkötött szerződésekre vonatkozóan - hogyan és miből fogja az ezek alapján 9-10 év múlva várható kifizetéseket teljesíteni?”


Én is kérdeztem.

      1.)    Intermodális csomópont. Nyomják a képviselők a zöld gombokat, például december 4-én, de nem egyeztetnek az érintettekkel, a körzetben élőkkel. A 6-os és 7-es választókerületben élőknek is joga van az egészséges élethez. Az alapvető jogok biztosa december 11-én megfogalmazott levelében erre is felhívja az esztergomi testület figyelmét. Sőt vizsgálatokra utasítja az önkormányzatot.
2.) Kisposták. Örömteli, hogy lesz talán a Tescoban kisposta, ez nekünk a törvények szerint jár. Hiszen a Kovácsi lakótelep egyes részei 3 km-en kívül esnek az 1-es postától! Sőt, mivel Szamárhegy, Búbánat a szentgyörgymezői kispostától szintén, és ez a városrész is belterület, így nekik is jár posta! Felhívtam a figyelmet a Szeretgomon megjelent postai hivatalos válaszra, amit érvényesíteni kellene, ha narancssárga a kormány, narancssárga a testület, narancssárga a posta.
3.) Helyijárat. Tárgyalták a Városházán, de nekünk polgároknak a helyközi járatok nem jelentenek megoldást. 1-es és 6-os kellene, hétvégén is menetrenddel, sőt a 7-es helyijárat beállítása elengedhetetlen.
4.) Strigonium-Kegyelet kft. Mi van a mélyben? Újságcikkekre hivatkozva, megkérdeztem, mi van Párdányi Miklós édesanyjának koporsójával?

      

      Megjegyeztem: Strigoniumnak nem lesz attól átlátható gazdálkodása, mert új könyvvizsgálója lesz. Változások akkor kezdődhetnének, ha a Strigoniumot felszámolnák!

Többen kérdeztek még, szóba kerül díszkivilágítás, szemétszállítás, esővíz elvezetés.

  A hívőtagozatos párthívők szóltak, minél kevesebb lehetőség legyen az esetleges válaszokra. Megtudjuk, belecsaptunk Orbán kezébe, legyen újra „tárgyilagos Hídlap”, ekkor temetem arcom a kezembe.    

18 óra 35-kor jönnek a válaszok 5 percen keresztül. A mellébeszélést nehezen viselőkkel személyeskedik egy sort Romanek Etelka, igazi arcát megmutatva. Megtudjuk: „nagyon súlyos helyzetet örököltek”…(Ki miatt? Mit örökölt Tétényi Éva 2010-ben?)

 „Lépésről-lépésre fognak haladni és nem lesznek csodatévők.”

Mindre írásban fogunk választ kapni. Egyelőre Esztergom válaszok nélkül. 
Nincs semmi.

Csak a türelmünk.



Kovács Géza

2014. december 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése