2017. november 2., csütörtök

A temetői tolvajoknak miért van még keze?

10 dénár Szent László korában talán a mai 3000 Ft értéket jelentette.  Kb. egy tyúk árát. Aki ennél több érékűt lopott, annak halál volt a büntetése. Kevesebbért kézlevágás, esetleg orrcsonkítás volt a megérdemelt jutalom. 
Megértem, hogy mindenszentek és a halottak napja után az indulatok az egekig érnek és a meglopottak Szent Lászlót emlegetik. Most nem az esztergomi koporsó tolvaj miatt,  akinek -szerintem-nem felfüggesztett járna, hanem teljes vagyon elkobzás és életfogytiglan. A temetői virág és más tolvajok ellen háborognak az esztergomiak. 
Mondjuk ki: igen, Esztergomban is van virág-maffia! Lopják szervezetten a sírokról a virágokat, előfordul, hogy az ültetett nővényeket ássák ki és tulajdonítják el. A számla nélküli temetkezést ugyanúgy szégyelljük, ahogy sírjaink rablását! Gyertya, mécses, sír kiegészítők percéletűek Esztergomban a belvárosi és a szentgyörgymezői temetőben is. Senki nem beszél a halottaink vámszedőiről, akik nem italra tolvajló hajléktalanok. Sajnálatos, hogy egy koszorút 3-4-szer eladnak, így 3-4 helyről hiányzik. A tolvaj is gyilkos a szememben, ahogy az orgazda, akinek sajnos még van orra. 
Az esztergomiak erélyes, éber, intézkedni tudó polgárőröket, biztonsági szolgálatot és munkájukat végző rendőröket szeretnének látni nem csak ilyenkor a temetőkben. Szent László feltámadna, nem értené, hogy ebben a "nem barbár rendben" a temetői tolvajoknak, miért van még keze?

Kovács Géza
2017. November 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése