2017. augusztus 22., kedd

Az esztergomi turizmus gyógyvíz nélkül

Minden bajunk abból adódik, hogy nem élünk lehetőségeinkkel. Mint ismert, 1973-ban Párkányban és nem Sturovóban megtalálták a hőforrást majdnem 40 fokos gyógyvízzel. Erre építették a Vadast az elszakított területeinken, Csehszlovákia majd Szlovákia profitált a adottságainkból.
Most nem a soha be nem gyógyuló sebeinket szeretném nyalogatni és nem az jön, hogy „Vesszen Trianon”, hanem a gondolkodás. Józan ésszel, laikusan próbálom valamire felhívni a figyelmet.

A törökök Esztergomot szerették fürdői miatt és nem  Párkányt ( Kakathot vagy Parkant). Hévízünk volt, forró vízzel, több török palotában melegvizes medencék épültek a középkorban Esztergomban.
A bányánál dolgozó idősebb fúrómesterek megerősítették, hogy a II. világháború után is Esztergomnak forró vize volt, a Prímás Szigeten több helyén feltört.   
Esztergom aquaszigetet épített Meggyes Tamás ideje alatt, víz nélkül!  Gyors, politikai oka volt a fürdő építésnek, így nem gazdaságos ésszerűség gyarapította Esztergomot. A  fürdő vize nem termál gyógyvíz, hanem motorral felfűtött, eredetileg mindössze 29 fokos gyógyhatású ásványvíz. "Annak viszont kiváló, akár palackozni lehetne" – reklámozták anno az elmebeteg, tolvaj, agyhalott pártpolitikusok.
Az esztergomi fürdő vízét a Szent István kút adja. Ásványvízzé minősítették, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a különböző balneológiai kezelésekre alkalmas a víz, de másra nem. A Szent István kútnak a vize 29 fokos, ezt az al-Dunán keresztül hozzák be az épületbe, megfelelő kezelések után juttatjuk a medencébe, illetve melegítik a vizeket. A medencéknek a víz-hőmérséklete 30 foktól 36 fokig terjed. Gázmotorok segítségével melegítik a rendszert.
Esztergomnak elsődleges lenne szerintem a meleg gyógyvízét megtalálni. Feltárni, minősíteni, híressé tenni. A történelmünk, múltunk adott.
 Közben a Duna tulsó felén megint előrébb járnak megint városunkból profitálnak, mert minden ötlet nálunk a mai Esztergom fölött a magánmutyi!

Kovács Géza

2017. Augusztus 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése