2014. október 1., szerda

KEM TVB Határozat



Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság
25/2014. (IX.29.) számú határozata

A Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság dr Szerencsés Gergely István esztergomi lakos kifogása tárgyában meghozta a következő

h a t á r o z a t o t:

A Területi Választási Bizottság a kifogást elutasítja.

A Területi Választási Bizottság ezen határozata ellen a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet fellebbezést nyújthat be. A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül lehet fellebbezést előterjeszteni, jogszabálysértésre hivatkozással, illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata ellen. A fellebbezésnek tartalmaznia kell a kérelem jogalapját, a kérelem benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét, a kérelem benyújtójának személyi azonosítóját, illetve ha a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár nem rendelkezik személyi azonosítóval, a magyar állampolgárságát igazoló okiratának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba-vételi számát.
A fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz kell címezni, de a Területi Választási Bizottsághoz kell benyújtani (2800 Tatabánya Fő tér 4.; e-mail: kemtvi2014@gmail.com). A fellebbezés iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. október 02-án 16.00 óráig beérkezzen a Területi Választási Bizottsághoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.
A fellebbezés illetékmentes.

Indokolás

Dr. Szerencsés Gergely István az esztergomi HVB 126/2014. (IX.12.) sz. határozata ellen fellebbezést terjesztett elő. A fellebbezés elbírálásakor a csatolt bizonyítékok alapján a TVB tényként állapította meg, hogy a kifogáshoz és a fellebbezéshez csatolt „Maradjunk kapcsolatban” c. dokumentum nem ajánlóív, attól szemmel láthatóan külső megjelenésében és adattartalmában is eltér. Emellett Dr. Szerencsés Gergely István igazolta, hogy valamennyi ajánlóívet a jogszabályi határidő lejárta előtt, 2014.08.27-én átadott a HVI részére, így fogalmilag kizárt, hogy a jelölt birtokából kikerült ajánlóíveken aláírás-gyűjtést végezzenek. Erre tekintettel Kovács Géza azon állítása, hogy 2014. szeptember 9-én Dr. Szerencsés Gergely István érdekében jelöltállítás céljából aláírásokat gyűjtöttek, valótlan.
A Területi Választási Bizottság a 21/2014.(IX.18.) sz. határozatában az esztergomi HVB 126/2014. (IX.12.) sz. határozatát megváltoztatta, és Kovács Gézát eltiltotta a további jogszabálysértéstől, és arra kötelezte, hogy a TVB 21/2014.(IX.18.) sz. határozatát saját blogján, a határozat közlését követően legkésőbb 3 napon belül, 8 nap időtartamra tegye közzé.
A TVB határozata Kovács Géza, mint kötelezett részére az esztergomi HVB 125/2014. (IX.12.) sz. határozatban megjelölt kg1969@gmail.com email címre került kézbesítésre.

Dr. Szerencsés Gergely István 2014. szeptember 25-én kifogást terjesztett elő, melyben leírta, hogy Kovács Géza nem tett eleget a KEM TVB jogerőre emelkedett 21/2014.(IX.18.) sz. határozatában elrendelt kötelezettségének, ezért vele szemben pénzbírság kiszabását kezdeményezte.

Kovács Géza 2014. szeptember 26-án a következő email üzenetet küldte a KEM TVI részére:
„Két órával ezelőtt a médiából tudtam meg, hogy elmarasztaltak. Holnap (IX. 27.) 10 óráig részletes kifogásomat átküldöm, egyetlen e-mailjük, levelüket nem kaptam meg.
Az e-mail címem: kg1969@gmail.hu és nem com. Így vettek nyilvántartásba, postán sem érkezett semmi. Ez azt jelenti, hogy önhibámon kívül csúsztam ki a határidőkből.
Kérem, nézzenek utána, hogy az állításom megfelel az igazságnak, és ki követte el a műhibát.”

A Területi Választási Bizottság megállapította, hogy Kovács Géza email címe tévesen került megjelölésre az esztergomi HVB 125/2014. (IX.12.) sz. határozatában. Kovács Géza a képviselő jelölti személyi adatlapján a kg1969@gmail.hu email címet jelölte meg értesítési címként. Az esztergomi HVB fenti jóhiszemű tévedését észlelve a KEM TVI 2014. szeptember 27-én a kg1969@gmail.hu email címre is megküldte Kovács Géza részére a 21/2014.(IX.18.) sz. KEM TVB határozatot.

Mivel a megküldött határozat ellen Kovács Géza 3 napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet, a határozat a dr Szerencsés Gergely István által előterjesztett kifogás elbírálásának időpontjában még nem jogerős, és nem végrehajtható.

A fentiek alapján a KEM TVB időelőttiség miatt utasította el dr Szerencsés Gergely István kifogását.

Tatabánya, 2014. szeptember 29.

Dr. Solymos András sk
a KEM TVB elnöke


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése