2019. január 4., péntek

Több százezer emberünk


"Sok urunk nem volt rest, se kába,
 birtokát óvni ellenünk
 s kitántorgott Amerikába
 másfél millió emberünk."

(József Attila) 

József Attila a Hazám című versében ír Magyarország legnagyobb drámájáról, amikor menekült Magyarországról, aki tudott. Nem másfél millióan mentek el 1871-1921 között, hanem több mint két millióan. Ez a veszteség felbecsülhetetlen, kiheverhetetlen.
Miért menekült Magyarországról, aki tudott a XIX. század végén, hiszen még nem is volt gazdasági világválság? Mert Magyarország a stabil hatalmi sikerpropaganda ellenére szegényedett. A paraszti társadalom brutális szétrombolása hozta a tragédiánkat. A profitra alapozó gazdasági vállalkozások tették földönfutóvá a paraszti tömegeket, a kiegyezés utáni Osztrák-Magyar Monarchia kormányai mindig függtek a Habsburgoktól. "Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!" korszakot nem érezte a NÉP magáénak, ezért menekült. 
...
2019
Londonból csak Londonból orvosaink hazajönnének, rendben lenne Magyarország orvos ellátottsága. Több százezer emberünk Nyugaton, akik az utóbbi években hagyták el Magyarországot. A becslések 5-700 ezer aktív, dolgozni tudó és akaró magyarról szól. Kitántorogtak a megélhetés miatt Angliába, Németországba, Ausztriába és bármelyik országba, ahol megbecsülik és MEGFIZETIK őket!
Embereink, emberünk!
Lehet észrevenni párhuzamot, lehet mondani, hogy a történelem ismétli önmagát, de abból a hatalmon lévőknek tanulnia kellene. A magyar munkavállaló nagy-része még mindig nem érzi, hogy a 400 órás túlóra törvény mit hoz számára, ezért beláthatatlan következményekkel járó társadalmi robbanás előtt állunk. 
Egy független magyar kormány, mindent megtenne azért, hogy emberünk, embereink hazajöjjenek! Nem mondana le róluk, hiszen nekünk nem csak az elszakított területeinken élők a testvéreink. ("Minden magyar felelős minden magyarért." /Szabó Dezső/ ) Ráadásul nem hazudna Európa második legszegényebb országában, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden rendben...

Kovács Géza
2019. Január 4.       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése