2019. január 23., szerda

Horváth Szeder Gábor, Dr. Solti Hilda és minden esztergomi figyelmébe!


Gondolatok és kérdések a háziorvosi  ügyeleti szolgálatot teljesítő orvos tevékenységével  és a Járási Hivatal Népegészségügyi vizsgálatával  kapcsolatban.


Január 8-án fogalmazott levelet kaptam tegnap az Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályától. Szerintem közérdekből nekik szeptember 8-ig válaszolni kellett volna, először lezárták a vizsgálatot arra hivatkozva, hogy nem kaptak tőlem anyagot, majd miután jeleztem, hogy ez nem felel meg a valóságnak és tudtam a pótboncolás eredményét küldeni, amit időközben megkaptam a rendőrségtől, végre nekiálltak munkájukat végezni, legalábbis úgy tettek.
Egyoldalú, az orvosi ügyeletet adó nonprofit cég érdekeit képviselve a tényeket próbálják politikai síkra terelni. Ellentmondásos válaszukban dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, édesapám halála utáni kijelentését akarják igazolni: "Esztergom és térségében az orvosi ellátásban minden rendben van."
Szerintem ez NEM ÍGY VAN, indoklom is:

Ma már nem lehet vita azon, hogy a háziorvosi ügyeleti szolgálatot teljesítő orvos – mint azt az általa kiállított, orvosi bélyegzőjével ellátott Ambuláns lapon leírtak igazolják - a beteg szívének működésével összehozható, a hátba kisugárzó mellkasi  panasza ellenére nem végezte el a kötelező  EKG vizsgálatot  és további vizsgálatok hiányában a diagnózist is tévesen állapította meg. A szakmai szabályszegés is vitathatatlan!
 Amikor a Világon és Magyarországon a vezető halálokok között a szívhalál szerepel, az ügyeleti szolgálatot végző szakorvos azzal, hogy az alapvető vizsgálatot nem végezte el a foglalkozás szabályait súlyosan megszegte. Ennek tényét, továbbá az orvos téves diagnózisát a rendőrség által felkért igazságügyi orvos szakértő is megállapította.
Miután a bekövetkezett haláleset és előzményei a sajtó és a tv híradásaiból Esztergom és térsége, valamint az Ország lakóssága számára - már 2018. július végén-széles körben ismertté vált és a hatáskörileg felelős  felügyeletet ellátó szervezet  az orvos szakmai és etikai felelősségvonására, munkaviszonyának felfüggesztésére egyáltalán nem intézkedtek, a következő kérdések válaszra várnak:

1.      Mi a magyarázat arra, hogy Esztergom Város Jegyzőjének a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához 2018.augusztus 8-án megküldött, bizonyító erejű Ambuláns lap ismerete ellenére – soron kívül – mint szakmai felügyeleti hatáskörrel rendelkező szervezet nem kezdeményezte a doktornő felfüggesztését és hónapokig hagyta, hogy a foglalkozás szabályait megszegő orvos továbbra is elássa Esztergom és kistérsége háziorvosi  ügyeleti szolgálatát? ( Mint ismert újabb esetekről kellett tájékoztatnom Esztergom Város Jegyzőjét, a Népegészségügyi Osztályt, szólnom kellett közmeghallgatáson, hogy valami végre megmozduljon.)
2.   Miért kellett öt hónapot várni, hogy az Esztergomi Járási Hivatal a közérdekű bejelentés kivizsgálásáról és elhúzódásának okairól, vagy határidejéről és eredményéről  -  a közérdekű bejelentések és panaszok intézésére vonatkozó törvény előírásai ellenére  -  bejelentőt érdemileg tájékoztassák?
3.      Az Esztergomi Járási Hivatal  Népegészségügyi  Osztálya a vizsgálat ideje alatt miért nem tájékozódott arról, hogy időközben az ügyeleti szolgálatot ellátó orvos munkaidejét csökkentették, majd az  Esztergom város jegyzője és a település önkormányzatainak határozott fellépésére és nem a Népegészségügyi Osztály hatósági kezdeményezésére Dr. Suchanova Aléna munkaviszonyát 2018. december 6-án a megszüntették?     
4.      Vizsgálták-e, hogy Dr. Suchanova Aléna a megyében  vagy a járásban folytatja–e orvosi tevékenységét? (Szerintem Magyarországon és Szlovákiában sem szabadna engedni őt tevékenykedni, de most Esztergom és térségeinek érdekeit szeretném védeni, megjegyezném: ez nem az én feladatom!)
5.      Ugyancsak a Népegészségügyi Osztály az ilyen súlyos szakmai szabályszegést, annak ellenére, hogy ez más beteg vizsgálatánál is előfordul, vagy előfordulhat  a bejelentést  egyéni panaszként határolta le és nem a térség a társadalom érdekeit szolgáló közérdekű bejelentésként minősítette és vizsgálta!
6.      A Járási Hivatal  által  felkért- meg nem nevezett - szakfelügyelő főorvos feladatát képezte annak vizsgálata, hogy a beteg ügyeleti ellátása az egészségügyi jogszabályok, szakmai irányelvek, protokollok és módszertani elvek alapján történt-e? ( A szakfelügyelő főorvos nevét, szakterületét nem írták le. Szerintem, ha valaki vállal egy ügyben véleményt, legalább azt tudjuk, hogy hívják, hiszen jelenleg 55ezer ember életével játszik!)
7.      A  szakfelügyelő főorvos véleménye a következő : „ Dr. Suchanova Aléna eltért a szakma szabályaitól.  Ilyen esetben a hasonló korú és panaszú betegnél elvárható, hogy EKG készüljön, mely jelen esetben nem készült.  „Az orvos a végzett tevékenység során diagnosztikus tévedést  követett el. Hasonló korú és hasonló tünetekkel jelentkező betegnél az EKG elvégzése elvárható lett volna, ennek elmaradása  szakmai szabályszegésként értékelhető .” „ Az ellátás során etikai vétség nem történt.”  „ A beteg idült betegségben szenvedett.” „ A vizsgálat megállapításával nem veszélyeztette a beteg állapotát. „  „Az ellátás hiányossága nem vezethetett  Kovács Vilmos másnapi bekövetkező halálához. „
8.      A szakfelügyelő főorvos véleményével kapcsolatosan a következő észrevételek figyelembe vétele válik szükségessé:
-          Dr. Suchanova Alena nem eltért a szakma szabálytól, hanem a foglalkozás szabályait súlyosan megszegte! 
-          Az orvos diagnosztikus tévedése abból következett be, hogy nem végezte el a diagnózis felállításához szükséges EKG és egyéb vizsgálatot! Ezzel veszélyeztette a beteg állapotát.
Ne feledjük indokolt vizsgálat nélkül, idegbecsípődést állapított meg és úgy is kezelte! Lásd. Ambuláns lap.
-           Az hogy az ellátás során  történt vagy nem történt orvosetikai vétség, annak vizsgálata és megállapítása nem a felkért szakfelügyelő főorvos hatáskörébe tartozik. A törvény szerint ennek eldöntése a Magyar Orvosi Kamara, illetőleg megyei területi szervezete, a Kamara által megalkotott Orvosetikai Kódex előírásai alapján lefolytatott vizsgálat alapján Orvosetikai Bizottság által meghozott határozattal történik.   
-           A szakfelügyelő főorvos - minden kétséget kizárva – milyen vizsgálati tények, eredmények alapján állapította meg, hogy „ Az ellátás hiányossága nem vezethetett Kovács Vilmos másnapi bekövetkező halálához. „ Miként, milyen vizsgálattal állapította meg a szakfelügyelő főorvos a beteg  idült betegségét  és azt, hogy az ellátás hiányossága   (vagyis az elmaradt EKG és egyéb vizsgálatok, a hibás diagnózis és kezelés) nem veszélyeztette a beteg állapotát?  
(Fontos: ÉDESAPÁMNAK NEM VOLTAK "idült betegségei"! Nem is sorolják, indokolják a levélben! Ez annyira etikátlan, mint a doktornő orvosi vizsgálata édesapámon az orvosi ügyeleten.)

8. A Magyar Orvosi Kamara Komárom-Esztergom Megyei Területi Szervezete, amely az Orvosetikai Kódex alapján éberen őrködik az orvosi tevékenység szakmai és etikai szabályainak megtartása felett mind a mai napig  nem marasztalta el a mulasztó ügyeletes orvost, aki  háziorvosi ügyeleti szolgálatát az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház épületében látta el, épen annak a kórháznak egyik épületében,  melynek igazgatója Dr. Kanász Gábor  aki  egyben az Országos Etikai Kollégiumnak is a tagja.   

Dr. Kanász Gábor kórház igazgató véleménye mellett Dr. Solti Hilda Népegészégügyi osztályvezető véleménye is érdekelne. Ők egyetértenek- a meg nem nevezett - szakfelügyelő főorvos véleményével? 
A blogomból az érdemi részt postázom, nem tudom elfogadni a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tévedésekre alapuló elfogult válaszát. Nőjenek fel végre a feladatukhoz és szabaduljanak ki a politika fogságából, ne az országgyűlési képviselői elvárásainak tegyenek eleget, hanem álljanak az IGAZSÁG oldalára és képviseljék végre a NÉP-et!
...
-Ügyünkkel sok országos tv-csatorna foglalkozott, újságok számoltak be a tragédiánkról. Számomra az a megdöbbentő, hogy a helyi-tv és újságok nem adtak hírt. Pedig ügyünk szerintem nem csak ránk tartozik. Ezért a tegnapi napon az RTVE-hez fordultam, hogy családunk, szakértőink, a családunkat képviselő ügyvédi iroda szívesen áll  a rendelkezésükre.
 Közérdekből!

Köszönettel: 
Kovács Géza 

2019. Január 22. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése