2017. szeptember 8., péntek

Mi és ki jön Romanek után?

Esztergom nem egy normális város.  Esztergom az örök optimaták és általuk megvezetett állandóan valamiben hívők városa lett. Nem mindig volt így.  A pajszerost ( Meggyes Tamás) puccsal hatalomra juttató Kiss-Rigó László féle akciótól tekinthetünk így Esztergomra. Akkor kezdődött az un. rendszerváltozás utáni igazi vesszőfutásunk.
1999. novemberében megzsarolják Dr. Könözsy Lászlót, az akcióban érintett volt a leleplező, majd az ügyet eltusoló  Rudnay Egyesület és egy aktív, feltörekvő politizáló pap.  A Szent Anna templom plébánosa a Bazilika parkoló előtti áruspavilonokkal fülön csípi Esztergom első emberét, így Könözsy polgármester betegség miatt lemond.  Paktum születik, nem lett ügy, nincs korrupció, de menni kell.  Kilőtték Könözsyt, de akkor még Kiss-Rigónak nem Meggyes volt a kiszemeltje a polgármesterségre.  Meggyes szerencséje, hogy támogatója volt  Végvári Vazul, 1956-os forradalmár pap, aki 1997-ben telepedett vissza Magyarországra.  Visszanyalt a fagyi (ezt most nem részletezném, hogy miképpen), de Végvári Vazul segítségével megnyerte Meggyes- Kiss-Rigót is.
Közben Esztergom azt hitte, hogy szabadon választott, innentől már irányították a választók „akaratát”.  A Meggyes időszak egy idő után rémálommá vált, a mélyről jött beteg elmén elhatalmasodott az öröklött agresszió. Ilyen lett a város is. Kötekedő, békétlen, élhetetlen.
A fortélyos félelem igazgatott, ezért Tétényi Éva azzal nyert 2010-ben, hogy elmert indulni Meggyessel szemben. Ennyi elég volt, mert valami ellen szavazott Esztergom. Tétényi tragédiája, hogy Meggyes és kultúrbugrisai már Kubatov listával és patika mérleggel dolgoztak, hogy gazdasági oligarchiájukat fenn tartsák. „ A Fidesz igen, Meggyes nem” szlogen a Fidesz karrieristáinak érdekeit szolgálta, rájöttek, hogy nem a polgármesterség kell, hanem a testületi többség.  Akié ez, azé Esztergom.
Tétényi Éva csapat nélkül ment a Fidesz testülettel együtt, de jött az új Fidesz testület, 10-ből 10-el!
Eljutottunk 2017-ig, „akié a testületi többség, azé a város” igazságot most már Romanek Etelka is saját bőrén érzi. Romanek Etelka a polgármester, de a testület irányít. Kiss-Rigó László is vesztésre áll. Esztergomban jelenleg nincs szervezett politikai ellenzék, a polgármester asszonynak a saját testülete az ellensége, hiszen a testület nyíltan arra készül a háttérben ki lesz Etelka utódja.  Romanek Etelka polgármester  és Bánhidy László alpolgármester együtt, de vele szemben 9 Fideszes, és a Fidesz által megnyert „ellenzékiek”.
Esztergom jelenlegi ellenzéke Romanek- Bánhidy páros, miközben papíron mindenért ők a felelősek, hiszen övék a hatalom.  A választópolgár meg azt hiszi majd választ, de az igazi optimita vezér kezében a gazdasági irányítás. Szó sincs arról, hogy a választók fognak dönteni. Terelik,  vezetik őket, közben talán már azt is eldöntötték melyik férfi lesz a polgármester asszony utódja.  A testületi 10 Fideszes helyért lesz nagy harc Esztergomban, hiszen ezt a tízet a kényszer szülte.
Az örök helyezkedők és a nyaligátorok is mozgásban. Esélyt látnak. Hernádi, Meggyes Tamás csapatával és mentalitásával melegít.

Kovács Géza

2017. Szeptember 8.

1 megjegyzés: