2015. április 6., hétfő

Vargyas Zoltán nyerte az I. Esztergom Kupa nemzetközi sakkversenyt



Évek óta azért dolgozunk, hogy Esztergomban a sakkozásnak szilárd alapjai legyenek. Az utánpótlás nevelés mellett a versenysportról sem mondtunk le. Terveink szerint, két-három éven belül, beérő fiataljaink jóvoltából, Esztergomnak újra NB-s csapata lehet.

Április 3-5. között nemzetközi sakkversenyt szervezhettünk, amelynek minden téren méltó támogatója volt Esztergom városa. Sok sakkozót és családját hoztuk el Esztergomba, akik jó hírét vitték városunknak. A háromnapos küzdelem a Bazilika árnyékában-ahogy hirdettük Adorján Attila fényképével-manapság ritka sportszerű versenyt varázsolt. A Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola biztosította a verseny helyszínét, ahol pénteken Romanek Etelka polgármester asszony tartotta a megnyitót. Városunk első embere, Erős Gábor Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnökével érkezett és őszinte érdeklődéssel beszélgetett el tehetséges fiataljainkkal, Horváth Csaba nemzetközi versenybíróval, sakkozókkal, szülőkkel.

Pénteken 17 órakor elindultak a sakkórák, a 6 fordulós svájci rendszerű tornán, már az első fordulóban több meglepetés született. Szombaton három forduló, majd vasárnap újabb két játszma várt a sakkozókra.  A díjazott élmezőny végeredménye:

                                                  1. Vargyas Zoltán    5 pont

                                                  2. Trajber Csaba Dr.5 pont

                                                  3. Balogh Péter        5 pont

                                                  4. Kovács Előd      4,5 pont

                                                  5. Berek Géza        4,5 pont

A budapesti Vargyas Zoltán ( Balatonfüred) 4 győzelemmel és 2 döntetlennel diadalmaskodott, a váci Dr. Trajber Csaba előtt, aki szintén 4 győzelem és 2 döntetlent ért el, ahogy a felvidéki Balogh Péter. Kovács Előd mester a negyedik helyre érkezett be, a nagyölvedi Berek Géza az ötödikre. A legjobb ifjúsági a mezőnyben az esztergomi sakkiskolás Szabó Márton Mihály lett 4 ponttal. 


Marci 4 mérkőzést nyert, 2 vereségét a 8. Gyurkovics Miklóstól (Vasas) és a 9. Merényi Gábortól szenvedte el. Mindkét nem győztes partijában, sötéttel a több mint 40 éve sakkozó sporttársakat nagy küzdelemre késztette, így eredménye a legfigyelemreméltóbb! 


Az Esztergomi Sakk Club versenyzőinek eredményei:...14. Kovács Géza 4 pont (3 győzelem 2 döntetlen 1 vereség), 16. Szabó Márton Mihály 4 pont (4 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség), 24. Kovács Vilmos 3 pont (2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség), 32. Szabó Pál 2,5 pont ( 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) 43. Pétervári Szabolcs 2 pont ( 2 győzelem, 0 döntetlen, 4 vereség), 44. Ónodi Sándor 2 pont (2 győzelem, 0 döntetlen, 4 vereség) 48. Fekete László 1 pont (1győzelem, 0 döntetlen, 5 vereség).

Az 1600 Élő alattiak versenyén: 1. Károlyi Máté                    3 pont

                                                     2. Erős János                        3pont

                                                     3. Wallis János                      3 pont

                                                     4. Gehér Koppány                3 pont

                                                     5. Dal Bianco Nicola (ITA)  2,5pont

                                                     6. Csajbok Levente Tamás   2,5pont

Külön díjat kapott, legjobb senior Gyurkovics Miklós 4 pont, legjobb ifjúsági és esztergomi ifjúsági Szabó Márton Mihály, legjobb női versenyző Ádám Olga 3 pont, legjobb esztergomi Kovács Géza 4 pont, és legjobb serdülő Jr. Forgács Attila 2 pont.

Dal Bianco Nicola: „Nagyon jól éreztem magam nálatok, legkésőbb jövőre vissza jönnék. Köszönet.”

Horváth Csaba versenybíró: „Egyik legkedvesebb versenyem Magyarországon.”

Balogh Péter: „ Jövőre is vissza jövök, jó volt nálatok Esztergomban.”




Vasárnap a díjakat Erős Gábor adta át Esztergom városa képviseletében, biztosította sakkozóinkat, hogy az új időszámítás a sportban egy más szemléletet hozott. Mi bízzunk ebben, partnerek vagyunk, mert kultúrában és sportban nem lehet elválasztó politika. Tesszük a dolgunkat, Ádám Olgával egyeztetve a városi óvódásaink is megismerhetik a sakkot, legkésőbb szeptemberben a szervezett városi sakkoktatást rendszerbe szervezzük, hogy ovi után gyerekeink megtaláljanak minket a sakkiskolánkban. Októberben a versenyünknek folytatása lesz, hasonló lebonyolításban és jövő áprilisban nyílt versenyen a II. Esztergom FIDE Open Komárom-Esztergom megye nyílt bajnoksága is lehet.

 Versenyigazgatóként az Esztergomi Sakk Club és Esztergomi Sakkiskola nevében köszönetünket fejezzük ki:
 -Romanek Etelka polgármester asszonynak

-Erős Gábornak, Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottsának

-Meszes Balázsnak, Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolának

-Kőrösy László Középiskolai Kollégiumnak

-Polgár Józsefnek, Szentgyörgymezői Olvasókörnek

-Esztergomi Sakkiskolának

-Horváth Csabának

-Szabó és Antalics családnak és minden résztvevőnek, segítőnek.



Köszönjük!



Kovács Géza

2015. április 6.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése