2014. július 8., kedd

Lakótelepi mélyszegénység



Esztergom, 7-es körzet, Kovácsi lakótelep. Schweidel, Budai, Móricz, Schleifer lakótelep.
Hozzánk tartozik még a Dobogókői laktanyalakások 6 lépcsőháza.

Az igazsághoz nem szokottaknál kivertem a biztosítékot, mikor 2006-ban már arról beszéltem, hogy a legszegényebb környék, ahol a szuburbanizáció és gettósodás ellen mindent meg kell tenni, azonnali beavatkozással, rehabilitációval. Itt nálunk nem járnak ferrarival, csodaautókkal, a családi ház szombati álom lottósorsoláskor és még azt is sokszor kibeszélik, aki hóvégén pizzát rendel.
Jószívű, tisztességes emberek élnek itt többségben, akik becsületességükben öregedtek meg szerényen. A környéknek csak ártott a széthúzó pártoskodás az elmúlt évtizedekben, sem az MSZP, sem a Fidesz itt nem tett semmit, csak levadászta a szavazatokat. Meg is látszik a lakótelepen és környezetén.

Intermodális, jó lesz nekünk? Kérdezem Józsi bácsit a földszintről, de nem tudja mi az, és most siet, mert a Magvető szobor helye előtt a mozgó kisbuszból, 15 Ft-al olcsóban adják a csirkefarhátat, mint a Tescoban. A vonat bejött, de helyijárat nincs a vasútállomás előtt, összhang teljes hiánya látszik. Megállítanak nyugdíjasaink, hogy miért vannak így összevissza még mindig a buszok, és miért nem arra mennek, amerre kellene? Nem nagyon tudok erre mit mondani, de ígérem, ennek is utána nézek. A Baross Gábor úton anyázó autósok kerülgetik a folyamatos terheléstől tátongó és újra jelentkező lyukakat, a nemzeti dohányáruda táblája az úttesten hirdeti, hogy van sör is! A járőrautó az Áchim András úton az árnyékban hűsöl a járőrökkel, 20 méterre a nyilvánvaló szabálysértéstől, de nem veszik észre, ahogy azt sem, hogy iskola időben, hol és merre drogoznak a fiatalok, kik árulják a mérget!  
Nézem a környéket, ha ide kapunk még 1000 buszt, por és zajártalommal, a körzet rehabilitációja helyett, az maga lesz a pokol.
A Magvető ABC előtt a Sugár útról házaspár kérdezi, mikor lesz végre a csekkleadónk helyett kisposta, nyitva tartással, teljes szolgáltatással?
Ismétlem magam, a postának a Budai Nagy Antal út 2., nem kell, bezárták, mert alkalmatlan szerintük postának. Nekem erről más a véleményem, de beszédes, hogy a Tesco ajánlatát sem fogadták el! Ígérem, mindent megteszek a jövőben is, hogy csekkleadó helyett igazi postája legyen a körzetnek!
 Felnézek a Móricz lakótelepre, a megígért beteg fák gallyazása, visszanyírása nem történtek meg, ahogy a Schweidelen sem, pedig júniusra, 3-ra volt ígéret. Az illegális szemétlerakó újratermelődött a Budai-Móricz sarkán, hajléktalanok guberálnak sörösdobozok után, a járőrök itt azonnal megjelennek, valószínűleg valaki telefonált a függöny mögül, ezért őket igazoltatják. Összetúrják a szemetet a fedél-nélküliek, de nem ők hozzák ide autóval.
Szomorú viszont, hogy miközben 5000 Ft a kulcs a szeméttárolóhoz, a hajléktalanoknak mindnek van!
 A Budai lakótelep elején megnézem a patkányfészkeket, az itt élők elmondják, hogy elfogyott a közöspénz a patkányirtásra, de önkormányzati segítség még nem érkezett. A Móricz lakótelepen is akad több család, akik nem úgy viselkednek, ahogy a békés közösség elvárja, de senki nem tud semmit tenni. Egyelőre.
Kutyák marcangolják a szemetet, gyerekek pár méterre kosaraznak a betonpályán. Látom, Józsi bácsi hazafele siet cekkerével. Megvan a farhát, jó áron. Így jó napja van.
Itt, sajnos ez a lényeg.

Kovács Géza

2014. július 8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése